Home » Blogs » Vertrouwen en geloof » Bidden: méér dan reflecteren

Bidden: méér dan reflecteren

door | 13 sep, 2018 | Vertrouwen en geloof

Bidden: méér dan reflecteren

Bidden is meer dan reflecteren en die twee liggen ook weer heel dicht bij elkaar. Met dit artikel leer ik je graag waarom het toch belangrijk is tijd te nemen voor bidden en reflecteren.

 

Hersenen en stress, deel 3 van 3

In twee voorgaande blogs schreef ik over hoe reflecteren een positieve uitwerking heeft wanneer je stress-situaties en conflicten ervaart (lees deel 1) en hoe dat werkt in je hersenen (lees deel 2) . Ik vind het belangrijk om hierover te vertellen en uit te leggen hoe dit werkt, want het is mijn gebed dat er meer authentieke mensen zullen opstaan. Authentieke mensen durven hun kwetsbaarheid te laten zien en hebben een open en liefdevolle houding naar anderen. Om daar in te groeien helpt het als je jezelf, jouw gevoelens en jouw behoeften kent (dat wil niet zeggen dat je jezelf op nummer één zet, maar wel: dat je weet wat er zich bij jou van binnen afspeelt) . Ik geloof ook dat er veel in de wereld kan veranderen wanneer wij in liefde met elkaar omgaan in plaats van als gestreste mensen doordraven. Daarvoor heb je rust van Jezus en Gods liefde nodig.

 

Je krijgt inspiratie

Wanneer je meer rust neemt om te bidden en te reflecteren kan het zomaar gebeuren dat er inspirerende liefdevolle woorden en oplossingen in je opkomen, zonder over na te denken en je wéét diep van binnen dat het niet van jezelf komt. Je wordt er zo ontzettend bij van en het geeft je diepe rust! Ook in mijn coachingsgesprekken komt dit voor. Voor mij betekent dit dat God aanwezig is en aan het werk is.

 

Stapjes in vertrouwen

Bidden is ook een vorm van reflecteren, maar dan met een diepere dimensie. Bij reflecteren geef je ruimte aan je gevoelens en gedachten en probeer je de chaos op een rij te zetten, maar bij bidden vertel je het aan Iemand. En dat is niet zomaar Iemand. Het grote verschil is dat die Persoon veel méér weet dan jij ooit kan weten. Je neemt dan ook steeds meer stapjes in vertrouwen, in overgave aan God. Wanneer je ook open staat om Gods stem te verstaan, zul je ook de beste oplossing vinden voor je probleem, óf je ervaart van binnen meer rust, ondanks dat het probleem niet opgelost is. Op basis van mijn persoonlijke ervaringen heeft het ontwikkelen van je reflecterend vermogen én het leren van het verstaan van Gods stem in zekere zin met elkaar te maken: de overeenkomst is, dat je het kunt ‘trainen’, je kunt het ontwikkelen. Neem vaker de rust en de tijd om te bidden, te vertellen en op te schrijven wat je dwars zit. Ook hetgeen wat je opschrijft kan op dat moment een gebed zijn, een manier om met God te communiceren.

 

Juist wanneer het jou toch niet lukt om de rust en vrede te bewaren, wanneer er in je hoofd téveel chaos is en je reacties niet onder controle hebt, is het belangrijk om hier hulp in te gaan zoeken. Samen met anderen én de Heer kom jij hier uit.

 

Bemoediging

Echte diepe blijvende vreugde en rust kunnen alleen van Jezus komen. Ik wil je daarom tot slot bemoedigen met deze woorden:

 

Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van hem komt mijn redding (Ps 62:2).

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven (Matt 11:28).

Dit zegt de HEER:
Ga op de kruispunten staan, denk na,
kijk naar de oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede?
Sla die in, en vind rust.’ (Jeremia 6:16)

 

Reageer!

Ik vind het leuk als je de moeite neemt om te reageren! Laat onder dit artikel een reactie achter, of stuur me een persoonlijk bericht.

Antsje van der Gaast – personal coach en christentherapeut

Ontvang mijn blogs in je mailbox:

 

 

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin1