Home » Blogs » Dankbaar leven » Ik heb een baaldag! Blog over jezelf liefhebben

Ik heb een baaldag! Blog over jezelf liefhebben

door | 11 jul, 2018 | Dankbaar leven, Identiteit, Stress en rust, Vertrouwen en geloof

Ik heb een baaldag… Maak je baaldag compleet!

Ik heb een baaldag. Je realiseert het je pas wanneer de middag al halverwege is. Je hebt gewoon een baaldag… Het wil gewoon even niet vandaag. De hele dag zit je jezelf te pushen om blij te zijn, om je niet af te reageren op je kinderen, om maar niet toe te geven aan lekkere trek. Hoe kan dat nou, vraag je je af? Waarom wil het vandaag nou niet. Waardoor komt dat? Is het door iets specifieks gekomen? En zo maal je maar rond in je hoofd. Je spreekt je negatieve gedachten tegen, maar het helpt niet. Je gebed lijkt niet verder te komen dan het plafond. Je bent gefrustreerd en eigenlijk ook boos op jezelf dat het vandaag niet lukt om net zo’n energieke dag te hebben als je de afgelopen dagen had. Wat is dat dan toch? Is het iets buiten mezelf dat me probeert naar beneden te halen, of ben ik het gewoon zelf? Zo blijf je malen zonder dat je antwoorden vindt, zonder dat het je helpt. Juist het zoeken naar antwoorden, naar verklaringen, maakt dat je meer verstrikt raakt in de negatieve spiraal. Je bent in die spiraal streng tegen jezelf. Je vind dat je het niet goed doet. Je vindt dat je een liefdevolle ouder moet zijn voor je kinderen. Je vind dat anderen aan jou moeten kunnen zien dat je in Jezus’ liefde gelooft en dat je daarom iedereen een warm hart wilt toedragen. Maar je schreeuwt tegen je kinderen, terwijl je nog buiten staat, zou de buurvrouw dit gehoord hebben? O wat ben ik een vreselijke ouder! Hoe kan ik toch zo reageren!

 

Troost zoeken

Hoe gaan moeders en vaders van nature om met hun kinderen? Een klein kind dat overstuur is, ga je troosten. Op schoot nemen, omhelzen, wiegen. Het kind huilt steeds minder hard en op een gegeven moment valt het in slaap in je armen. Je hebt niks gezegd, geen vragen gesteld, want het kind heeft geen vragen nodig. Het kind heeft aan de ene kant begrenzing nodig en aan de andere kant geborgenheid. Begrenzing in overtrokken emoties en geborgenheid dat het kind voelt dat het mag er zijn. Dus mogen passende emoties er zijn. Zo zorgt de ene mens voor de ander. Zo heeft het ene mens de ander lief.

 

Mezelf liefhebben?

Heb je geleerd hoe je jezelf moet liefhebben? Heb je überhaupt geleerd dát je jezelf mag liefhebben? Laat eerst de drang naar antwoorden en verklaringen varen. Accepteer dat je het niet weet. De situatie waarin je je bevindt, in dit geval: ‘een onverklaarbare baaldag’, moet je los zien van jou zelf: haal de situatie en de persoon uit elkaar.

Kijk nu eens naar jezelf. Probeer jezelf eens te zien door de ogen van een liefdevolle moeder of vader. Wat ziet de ouder als Hij naar jou kijkt? Een persoon die in nood lijkt te zijn. Wat heeft deze persoon nodig om kalm te worden?

 

Wat heb ik nodig?

Heb je naaste lief als jezelf… Als mezelf… ja ik ben geliefd, God heeft mij lief. Dat weet ik. Hij heeft mij geweven in mijn moeders schoot. Hij kent mij, hij doorgrond mij. Ik ben blijkbaar de moeite waard voor de Zoon van de allerhoogste God om voor te sterven, zodat ik vergeven ben en altijd weer opnieuw mag beginnen. Maar mezelf liefhebben? Dus voor mezelf zorgen en ontvangen wat ik nodig heb? Dus ook accepteren: ‘het is vandaag wat het is’. Het is een baaldag, ik accepteer dat het een baaldag is. Ik zie dat los van mezelf, ik beoordeel mezelf dus niet. Ik ontdek wat ik nodig heb. Ik ontdek dat ik slaap nodig heb bijvoorbeeld. Of een luisterend oor. Ik accepteer dat ik het niet alleen kan. Ik accepteer dat ik als mens beperkt ben en niet alleen maar voor anderen kan zorgen. Ik begrijp dat ik de moeite waard ben om voor mezelf te laten zorgen.

 

Hoop voor morgen

En ik verwacht dat het een volgende dag niet hetzelfde zal zijn. Net zoals de dag van gisteren niet dezelfde was als de dag van vandaag.

Ik bid jou vandaag en alle dagen die volgen Gods zegen toe, dat je onder alle omstandigheden weet dat Hij bij je is. Hij weet wat je echt nodig hebt.

 

Ik vind het leuk als je de moeite neemt om te reageren! Laat onder dit artikel een reactie achter, of stuur me een persoonlijk bericht.

Antsje van der Gaast – personal coach en christentherapeut

Ontvang mijn blogs in je mailbox:

 

 

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Geertje Anke.

  Hoi Antsje.

  Een toepasselijke mail. Dinsdag was het nog goed, maar woensdag, o, nee, precies voor de nacht kreeg ik jou bericht. En viel in als een bom.
  Alles heeft zijn tijd, dat weet ik wel.
  Dus na dit komt er ook weer een goede tijd.
  Het is gewoon een beproeving.
  Voel me na jouw bericht al weer stukken beter en kan weer lachen.
  Dank je wel.

  Reageer
  • Antsje van der Gaast

   Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je dit bericht op het juiste moment zag, dat is geen toeval. Ik hoop dat het inmiddels al weer beter met je gaat, Geertje Anke! Groetjes Antsje

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin