Home » Blogs » Vertrouwen en geloof » Opnieuw geboren worden

Opnieuw geboren worden

door | 24 dec, 2021 | Identiteit, Vertrouwen en geloof

Een interview met de Leeuwarder Courant:

Geestelijk herboren worden, hoe doe je dat?

Christenen vieren de komende dagen dat het kindje Jezus wordt geboren. Dat een mens in zijn latere leven geestelijk gezien opnieuw geboren kan worden, toonde Jezus aan de sceptische, maar nieuwsgierige farizeeër Nicodemus. Maar hoe doe je dat: opnieuw beginnen?

Christelijke coach Antsje van der Gaast-Westerdijk (40) uit Akkrum erkent hoe moeilijk het kan zijn om patronen te doorbreken. ,,Ik krijg heel veel coachvragen die daaraan gerelateerd zijn. Dat heeft voor een deel te maken met wat de maatschappij van ons vraagt.  We moeten presteren en hebben daardoor permanent stress. Burn-outs liggen dan al snel op de loer. Toch heeft het vaak ook te maken met onderliggende vragen, zoals: ‘Wie ben ik nu eigenlijk?’”

God laat volgens Van der Gaast-Westerdijk zien dat je niet alleen met dat soort vragen hoeft te stoeien. ,,De boodschap van kerst laat dat ook mooi zien, denk ik. God heeft ervoor gekozen om door Jezus bij ons te komen. Elke kerst besef ik weer hoe bijzonder dat is.”

Je realiseren dat je niet alleen door het leven hoeft, is volgens haar een belangrijke stap. ,,Wij hebben hulp nodig van God, maar ook van andere mensen. Dat stukje bewustwording heeft al een boel effect.”

Van der Gaast-Westerdijk vergelijkt het veranderproces in mensen met een letterlijke geboorte. ,,Ik kijk bij mijn cliënten altijd bij het verleden, heden en toekomst. In het verleden is er een wens ontstaan om te veranderen; ze raken in verwachting. Langzamerhand veranderen ze al een beetje; de buik wordt zichtbaar. Toch zijn er nog obstakels die de geboorte in de weg zitten. Daar hebben we het in de coachgesprekken over. Uiteindelijk komen we bij het vandaag: wie ben je eigenlijk? Bij die gesprekken zie ik vaak passies geboren worden. Mensen ontdekken wat hen energie geeft.”

Vanaf dat punt kan er ook naar de toekomst worden gekeken. ,,Ze ontdekken hoe ze vorm kunnen geven aan die passies. Je kunt het vergelijken met de eerste stapjes van een peuter.”

Je kunt coachen tot je een ons weegt; het leven zal nooit helemaal worden zoals je dat wilt. Dat ziet Van der Gaast-Westerdijk ook. ,,Toch kom je op een gegeven moment op een punt waarop je kunt zeggen: ik heb nog wel last van bepaalde zaken, maar deze dingen hebben geen macht meer over mij. Laatst vertelde een cliënt dat ze vroeger enorm uit haar slof kon schieten wanneer iets niet helemaal lekker ging. Tot haar eigen verbazing is dat nu ineens niet meer zo. Zelfs haar man keek er van op. Een veranderingsproces gaat dus ook heel vaak onbewust. Je bent meestal al verder dan je in de gaten hebt.”

Net als van der Kooi-Wijnja wil ze haar geloof niet aan mensen opdringen. Toch wil ze wel laten zien dat leven met de Geest van God rust kan geven. ,,Ik krijg geen briefje uit de hemel waar op staat: zo moet je het aanpakken. Leven met de Geest betekent voor mij open staan voor de liefde van God. Ik herken de Geest wanneer bepaalde gedachten meerdere keren in mijn hoofd opkomen. Dan denk ik: daar moet ik wat mee. Deze gedachten dringen zich nooit op, maar ze komen wel steeds terug.”

Lees het gehele artikel in deze pdf:

LC-20211224-opnieuw geboren worden

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin