Home » Blogs » Dankbaar leven » Waarom dankbaar leven helpt

Waarom dankbaar leven helpt

door | 6 jan, 2018 | Dankbaar leven, Vertrouwen en geloof

Waarom dankbaar leven helpt

Dankbaarheid is voor mij een heel belangrijk thema geworden in mijn leven. Waarom dankbaar leven helpt? Ik ervaar dat, wanneer ik de dingen waarvoor ik dankbaar ben, benoem, het mij helpt om echt positief in het leven te staan. Vervolgens heb ik energie en inspiratie om er ook voor anderen te zijn. Daarom dus!

Op 10 januari 2017 zal ik weer een workshop gaan houden: ‘Dankbaar leven’, bij Boekhuis de Brug in Heerenveen en je kunt je nog opgeven! ( klik op: ‘workshop’  voor meer informatie. De ‘dankbaar leven’-workshop is het eerste deel van drie workshops over: Gods rust dagelijks ervaren. )

 

Wat is dankbaar leven?

Ik heb gekozen voor dankbaarheid als thema van waaruit ik zelf wil leven. Dankbaarheid betekent voor mij dat ik me bewust bent van het positieve om me heen, voor kleine en grote dingen in mijn leven. Ik ben zelf door een proces gegaan in mijn leven, waarbij ik eerst steeds verder van mezelf, van wie ik ten diepste ben, was verwijderd. Uiteindelijk heb ik mezelf gevonden, mijn gevoelens onder ogen durven zien, en vervolgens weer God op de eerste plaats gezet. Daarna begon er zoveel in mijn leven te veranderen ten positieve. En dat is waar ik God dankbaar voor ben. Uit dit proces is mijn praktijk Tankber coaching ontstaan: ik ben God dankbaar voor wat hij me heeft gegeven en ik zet dit nu in om er anderen mee te helpen.

 

Waarom helpt het me om dankbaarheid te benoemen?

Wat ik bij mezelf merk, is dat dankbaarheid maakt dat ik mijn gedachten richt op alles wat goed is. Om ons heen zijn er veel mensen gericht op negatieve dingen. Ik ben ook geneigd om mee te gaan in het sop van onze omgeving. Iedereen is nu eenmaal sneller geneigd om negatief naar de wereld te kijken, geneigd om eerder slecht nieuws te onthouden en door te vertellen. Dat is ook de reden waarom alleen maar negatieve onderwerpen in het nieuws komen: slecht nieuws verkoopt. Mensen vertrouwen goed nieuws niet.

 

Gevoelig voor het negatieve

Ik ben ook gevoelig voor een negatieve sfeer om me heen, die sommige mensen met zich mee brengen. Bijvoorbeeld bij mensen die vaak ‘zeiken’, zeuren of onverschillig zijn. Ik blijf goed opletten dat ik mij er niet in laat meeslepen. Dat ‘opletten’ betekent ‘bewust’ zijn van mijn gedachten en gevoelens. Dat vergt ook rust en aandacht.

 

Jezus vertrouwen

‘Dankbaar zijn’ helpt mij om mijn focus te leggen op de goede dingen. Het betekent niet dat ik mijn ogen sluit voor wat niet goed is. De dingen die niet goed gaan, leg ik in gebed bij de Heer neer. Iedere keer weer, ook bij de kleinste dingen, vraag ik de Heer om mij te helpen. Dat zorgt er voor dat ik er niet langer over hoeft te blijven piekeren. Ik kan het loslaten omdat ik Jezus vertrouw. Dit klinkt nu heel simpel, maar dit vergt training en volhouden. Dagelijks God zoeken, altijd de dag met hem beginnen al is het een kort schietgebedje, als het maar uit je hart komt! Ik neem regelmatig rustmomenten in de week. Het is voor mij ook heel belangrijk om goed op mezelf te passen: voldoende nachtrust is het minimale wat ik kan doen. Pas daarna heeft gezond eten en voldoende beweging nut. Ik heb ook dagen waarbij dit allemaal niet goed lukt. Ik ga voor mezelf na waardoor dat komt en accepteer het feit dat ik een minder goede dag heb. Dat betekent niet dat ik het opgeef. Het betekent bijvoorbeeld dat ik te weinig slaap heb gehad of dat ik teveel ‘moet’ van mezelf. Het zijn altijd dingen waar ik iets aan kan doen, zodat ik de dag daarna wel weer een goede dag heb.

 

“Wees dankbaar”

Het is niet voor niets dat er vaak in de Bijbel staat: wees dankbaar. Inmiddels zijn ook wetenschappers erachter dat dankbaarheid een middel is tegen stress en depressie!

 

Daarom hoop ik je middels deze blog te inspireren om bewust iedere dag op te schrijven en te benoemen waarvoor je dankbaar bent! Koop een mooi notitieboekje, creëer een mooie rustige plek in je huis waar je kunt zitten te schrijven, bidden en mediteren.

En vraag je af: Wie ben je dankbaar voor een nieuwe dag? Aan Wie heb jij te danken dat je mag genieten van de buitenlucht? Of van je kinderen, van dieren, van de natuur? Wie ben jij dankbaar dat er liefde is? Spreek het dan ook naar Hem uit!

“Tenslotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.” (Filippenzen 4:8 )

Ontdekken wat er nog meer in Filippenzen 4 staat? Lees hier meer: https://bijbel.eo.nl/bijbel/filippenzen/4

 

Ik vind het leuk als je de moeite neemt om te reageren! Laat onder dit artikel een reactie achter, of stuur me een persoonlijk bericht.

Antsje van der Gaast – personal coach en christentherapeut

Ontvang mijn blogs in je mailbox:

 

 

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin