Home » Blogs » Identiteit » Gods plan ontdekken? 7 tips

Gods plan ontdekken? 7 tips

door | 13 apr, 2018 | Identiteit, Vertrouwen en geloof

Gods plan ontdekken met jouw leven, met deze blog geef ik je 7 tips die jou op weg helpen in dit proces!

In een voorgaande blog over Gods plan met jouw leven, beschreef ik dat het allerbelangrijkst is om met God te ‘wandelen’, om eerst Zijn Koninkrijk te zoeken en bij Hem je rust te vinden.

Sinds ik op deze manier probeer om Jezus te volgen, ontdek ik dat er steeds weer nieuwe uitdagingen op mijn pad komen. Dat ik inspiratie krijg voor nieuwe initiatieven en dat er mogelijkheden ontstaan om dingen te doen die ik voorheen niet durfde. Het is een avontuurlijk leven met de Heer!

Om eerlijk te zijn, weet ik niet eens wat Gods plan met mijn leven is voor de komende jaren, hooguit weet ik een paar activiteiten die me te doen staan voor een paar maanden vooruit. Het eigenlijke plan van God is: dat ik geniet, dat ik groei in vertrouwen en dat ik uit Zijn oneindige bron van liefde put om zo aan anderen te laten zien wie God is!

Misschien heb jij het idee dat je zelf nog helemaal niet zo ver bent. Misschien sta je voor belangrijke keuzes en wil je het juiste kiezen. Ik geef je graag tips die jou op weg kunnen helpen in dit proces!

Gods plan ontdekken?

Tip 1 Bidden helpt!

Je mag God om alles vragen. Vraag om zijn wijsheid en om zijn leiding. Betrek Hem in al je dagelijkse bezigheden. Luid op bidden werkt vaak nog krachtiger dan alleen in gedachten bidden. Probeer het maar eens uit als je bijvoorbeeld alleen in de auto zit, niet je ogen dicht doen!

Tip 2 Niet moeten, maar willen

‘Zoek eerst Gods Koninkrijk, de rest zal je gegeven worden.’ Dit is ook van toepassing op alle dagelijkse bezigheden in je leven. Anders worden dagelijkse bezigheden beslommeringen en daarna al snel zorgen. Dit leid je af om gericht te zijn op Gods Koninkrijk. Wees standvastig om in je dagelijks leven stille tijd te houden. Houd de discipline om naar de samenkomsten gaan. Niet vanuit het idee dat het moet, maar laat het een bewuste keus zijn. Wist je dat God jou een geest van geduld, discipline en standvastigheid heeft gegeven? Wanneer je meer gericht wilt zijn op de Heer, betekent het ook dat je Hem toelaat jou te helpen om dit vol te houden. Het betekent dat je het niet op eigen kracht alleen kunt, maar dat je God daarvoor nodig hebt.

Tip 3 Vertrouwen hebben

Wist je dat de klimop – weet je wel, die zich hardnekkig overal aan vastklampt – symbool staat voor het woord ‘trouw’? En wist je dat de woorden ‘geloven’ en ‘trouw’ qua betekenis dichterbij elkaar liggen dan je in eerste instantie zou denken?*

Jij gelooft, dus je bent trouw aan God. Je trouw uit zich, net als bij de klimop, door je aan God vast te klampen! Je hebt echter maar één paar handen om je ergens aan vast te houden. Het tegenovergestelde van vasthouden is loslaten. Zijn er dingen in je leven die je mag loslaten? Wellicht is dat een eerste stap om dichterbij Gods plan in je leven te komen. Die ‘dingen’ in je leven, dat kan van alles zijn. Misschien denk je aan specifieke mensen of bezigheden, maar het kunnen ook dingen zijn die van binnen spelen: ook zorgen en piekergedachten kunnen je weerhouden om verder te komen!

*Het oorspronkelijke Griekse woord ‘pistis’ in het Nieuwe Testament wordt vaak vertaald met ‘geloven’ en het woord ‘pistos’ met ‘trouw’. Oorspronkelijk liggen de betekenissen van deze woorden dichter bij elkaar dan in onze taal. Ook in de Engelse taal is dat zo: ‘faithful’ is trouw en ‘faith’ is geloven.

Tip 4 Ontdek wat je motiveert

Begin met ontdekken wat je motiverende gaven en talenten zijn in een gaventest, een competentie test, wellicht een traject bij een loopbaancoach. Het helpt ook om mensen die jou goed kennen, vijf tot tien eigenschappen uit een lijst met persoonlijke eigenschappen te laten halen, die volgens hen op jou van toepassing zijn. Ontdek ook wat je motiverende omgeving is, welk type mensen jou motiveren, welk soort werk motiveert jou. En hoe ziet een motiverende sfeer er uit voor jou? Weet je je een specifieke situatie te herinneren, waarbij jij je echt gemotiveerd en geïnspireerd voelde? Schrijf die situatie eens uit. Wat deed je, wat dacht je, wie waren er bij, etc. Zo ontdek je meer specifieke elementen die jou als uniek persoon motiveren! Zo weet je ook wanneer je ‘ja’ kunt zeggen en waar tegen je ‘nee’ kunt zeggen, wanneer er een beroep op je gedaan wordt.

Tip 5 Ga de uitdagingen aan

Maar daar houdt het niet op. Het gaat hier om méér dan alleen een definitief lijstje met persoonlijke eigenschappen en talenten. Je mag ook ontdekken waar jij zelf je eigen grenzen hebt neergelegd. Je mag je barrières met Gods hulp doorbreken. Zoek de uitdagingen in het leven waarbij je de meeste angst en onzekerheid ervaart. Situaties die je het liefst uit de weg gaat. Dit zijn jouw grenzen en barrières die zijn ontstaan in jouw leven, gebaseerd op leugens waar je onbewust in bent gaan geloven.

Weet je wie je vroeger was? Herinner je nog wat je vroeger het liefst deed, waar je écht blij van werd? Herinner je de onverwachte situaties in het verleden die je ineens wel aan kon, terwijl je dat niet had gedacht van jezelf?

Daarmee komen we op de volgende tip:

Tip 6 Angst laten vervangen door moed

De situaties waarbij jij angst ervaart, moet je zien als gelegenheden om te laten zien dat je afhankelijk van God bent. Je laat dan zien, door jouw zwakheid en kwetsbaarheid, wie God is! Daarbij ontdek je ook welke kracht God je kan geven. Zoek de uitdagingen die je alleen met Gods hulp aankan. Op die plekken wil God je inzetten!

Tip 7 Gods leiding

God geeft je rust en geen onrust.  Onrust is geen middel van God om je te laten weten dat je je leven zou moeten veranderen of dat je andere keuzes moet maken. (ik schreef een blog over Gods plan met je leven waarin ik deze stelling uitleg). Ik geloof dat God andere manieren heeft om je te laten weten welke kant je op mag gaan. Het gaat over dingen die je raken. Dit zijn meestal onderwerpen waarbij je een sterk gevoel van onrechtvaardigheid hebt waar je iets aan wilt doen. God laat het je soms ook weten op onverwachte momenten die net iets té toevallig lijken, bijvoorbeeld wanneer:

 • je héél enthousiast wordt over iets wat je zou willen doen;
 • je juist heel boos wordt over een bepaalde gebeurtenis, vanwege het onrecht;
 • inééns je aandacht wordt getrokken naar een bepaald onderwerp;
 • je onverwachts in een gesprek op datzelfde onderwerp komt;
 • je tijdens het bidden ineens een gedachte krijgt vanuit het ‘niets’, over datzelfde onderwerp!
 • hetzelfde onderwerp je niet los laat totdat je in actie komt!

Ik vind het leuk als je de moeite neemt om te reageren! Laat onder dit artikel een reactie achter, of stuur me een persoonlijk bericht.

Antsje van der Gaast – personal coach en christentherapeut

Ontvang mijn blogs in je mailbox:

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

11 Reacties

 1. Erika

  Mooi blog! Dat is het mooie: Zoekt eerst Zijn koninkrijk en de rest zal je gegeven worden. Dan leef je ook vanuit Zijn hart en Geest en idd, Hij geeft rust!

  Reageer
  • Antsje van der Gaast

   Ja, mooi gezegd, Erika. Dankjewel voor je reactie.

   Reageer
 2. Jurijn

  Heel tof,
  Dit is een onderwerp wat mensen echt op hun plek kan brengen.
  Maak je niet druk en ondertussen kijk om je heen, zoek wat er bij je past en ontdek wat nieuws door de grenzen op te zoeken.

  Mooie praktische/ meetbare tips die ikzelf nog maar weinig heb gehoord.

  Bedankt

  Reageer
  • Antsje van der Gaast

   Dankjewel voor je reactie Jurijn! Fijn dat jij hier echt iets mee kan. Veel zegen bij jouw ontdekkingstocht!

   Reageer
 3. Riek Boerman

  Dankjewel voor de tips
  Sommige had ik al vaker gehoord
  Maar sommige trigeren mij ook nu
  Ben bijna 60 jaar heb het nog niet gevonden maar leg me er de laatste tijd meer bij neer
  Zo van ik ben moe van het zoeken
  Ik leg het bij God neer
  En de extra rust die ik mezelf nu geef geeft daadwerkelijk rust
  En word opgevuld door God
  Ik ben nu opeens weer nodig in mijn gezin het moet schijnbaar zo zijn
  Er waren nog veel onverwerkte dingen waar nog aan gewerkt moet worden om te helen

  Groet, R

  Reageer
 4. Maria

  Fijn om deze blog te lezen. Voor mij de beginnende Christen is het fijn als je begeleiding krijgt. En jou verhaal was fijn leesbaar en ook informatief. Ik heb er zeker wat aan gehad en kom het waarschijnlijk nog een x lezen. Bedankt dat je dit deelde.

  Reageer
  • Antsje van der Gaast

   Hallo Maria, dankjewel dat je de moeite nam om te reageren. Het doet me goed om te horen dat je er door opgebouwd bent! Ik hoop dat je fijne mensen om je heen hebt om jou te begeleiden in je weg met God. Zegen! Groetjes Antsje

   Reageer
 5. Riek

  Hallo ,ik ben weer op deze site terechtgekomen ,laatste keer was november.
  Toen wist ik het ook even niet meer.
  Ondertussen draait mijn gezin weer goed, maar zit ik zelf kwa werk helemaal in een dip .
  En heb bijna geen werk meer.
  Ik zit al jaren in de particuliere zorg.
  Ik heb steeds meer het idee dat dit niet Gods plan is met mij.
  Maar wat dan ?
  Ik heb een dagboek dat zegt dat ik geduld moet hebben en dat ik het dag voor dag moet bekijken .
  Vertrouwen hebben wat er op mijn pad komt.
  Ik probeer dat te doen .
  Ook de dingen die jij aangeeft probeer ik uit.
  Ik wacht af maar soms heb ik zo weinig geduld….
  Heb zo de neiging het heft in eigen handen te houden .
  Ik weet dat is niet goed….
  Geduld ,geduld ..onrust in mij!

  Groet ,

  Riek

  Reageer
  • Riek

   Hallo ,ik ben weer op deze site terechtgekomen ,laatste keer was november.
   Toen wist ik het ook even niet meer.
   Ondertussen draait mijn gezin weer goed, maar zit ik zelf kwa werk helemaal in een dip .
   En heb bijna geen werk meer.
   Ik zit al jaren in de particuliere zorg.
   Ik heb steeds meer het idee dat dit niet Gods plan is met mij.
   Maar wat dan ?
   Ik heb een dagboek dat zegt dat ik geduld moet hebben en dat ik het dag voor dag moet bekijken .
   Vertrouwen hebben wat er op mijn pad komt.
   Ik probeer dat te doen .
   Ook de dingen die jij aangeeft probeer ik uit.
   Ik wacht af maar soms heb ik zo weinig geduld….
   Heb zo de neiging het heft in eigen handen te houden .
   Ik weet dat is niet goed….
   Geduld ,geduld ..onrust in mij!

   Groet ,

   Riek

   Reageer
 6. Lenoor

  Heel mooi en heel krachtig en herkenbaar …dit vraagt naar meer….

  Reageer
  • Antsje van der Gaast

   Hoi Lenoor, dankjewel! ik hoop weer eens meer blogs te schrijven. En meer van de Heilige Geest hè 😉 Groetjes Antsje

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin