Home » Blogs » Identiteit » Wat zijn de effecten van hooggevoeligheid voor jou persoonlijk?

Wat zijn de effecten van hooggevoeligheid voor jou persoonlijk?

door | 18 jun, 2017 | Identiteit, Vertrouwen en geloof

Wat zijn de effecten van hooggevoeligheid?

De effecten van hooggevoeligheid voor jou persoonlijk: De reacties van mensen kunnen je zo diep raken, dat je je minder durft open te stellen voor relaties. Je durft anderen niet te vertrouwen omdat je vertrouwen steeds vaker beschadigd wordt. Daarom kan hooggevoeligheid er voor zorgen dat je muurtjes optrekt rond je hart, omdat je alles zo intens beleeft. Hoe dat werkt, werd voor mij zichtbaar na een aantal diepgaande gesprekken met mensen op een christelijk evenement:

Wat doet hooggevoeligheid met je?

Een paar weken terug heb ik op het Strandheem evangelisatie festival heel wat mensen gesproken. Ik had er namelijk een stand gehuurd om mijn bedrijf Tankber Coaching bekend te maken aan mijn doelgroep. Zo sprak ik ook met een vrouw die wel 10 jaar een burn-out heeft gehad. Ze heeft jarenlang niet in de gaten gehad dat ze HSP-er is (Hoog Sensitief Persoon, oftewel hooggevoelig). Wanneer je hooggevoelig bent, moet je altijd oppassen dat je niet teveel prikkels krijgt te verwerken. De meeste hooggevoelige personen krijgen die prikkels wanneer zo omgeven zijn door mensen. Wanneer je hooggevoelig bent, kan het zo zijn dat je na zo’n weekend op een festival nog dagen lang moe bent omdat je alle indrukken moet verwerken. Als een spons zuig je alle indrukken op en alles beleef je intens. Veel hooggevoelige mensen hebben sneller de neiging om het persoonlijk aan te trekken wat anderen over ze vinden, ook wanneer het niet letterlijk wordt gezegd. Hooggevoelige mensen kunnen ‘aanvoelen’ of mensen authentiek zijn: helemaal zichzelf, puur, eerlijk, integer, open en betrouwbaar. Bij authentieke mensen zal de HSP-er zichzelf ook open stellen en zich zelfverzekerder voelen. Andersom: wanneer een hooggevoelig persoon aanvoelt dat de ander zich gereserveerd opstelt, een geheime agenda heeft of een rol speelt, zal de HSP-er sneller geneigd zijn zich onzeker te voelen en zichzelf niet bloot geven. Ze trekken een muurtje op rondom hun hart om zichzelf te beschermen. Soms gebeurt het dat een HSP-er bij álle mensen een muur optrekt, omdat hij of zij al teveel gekwetst is door mensen. En dat is waar zich problemen kunnen voordoen. Diep van binnen wil ieder mens zich geliefd voelen, maar daarvoor zijn open relaties nodig waarbij je elkaar helemaal vertrouwt.

Een muurtje optrekken of jezelf verliezen

Een muurtje opbouwen om je hart, zorgt ervoor dat je je afsluit van de volmaakte liefde van God. Vergelijk het met een vlinder in wording. Een rups wordt in een cocon een vlinder en wanneer het proces klaar is mag ze uitvliegen. Wanneer je muren hebt opgebouwd om je hart, is het alsof je opgesloten zit in een cocon, terwijl je al klaar bent om te vliegen. Je mag zelf kiezen of je uit de cocon komt of dat je er in blijft. Door schade uit het verleden, kan het dus zijn dat je als het ware blijft zitten in die cocon. Dat betekent dat je jezelf nooit echt helemaal kan geven aan een ander. Zodat je jezelf nooit echt helemaal kan openstellen voor de liefde. Misschien zit jij eigenlijk ook in die cocon? Je bent misschien beschadigd? Je bent daardoor misschien bang dat je nooit zult kunnen vliegen? Heb je de hoop om te kunnen vliegen opgegeven? Ben je misschien bang dat wanneer je uit de cocon komt, je jezelf gaat verliezen omdat je gekwetst wordt? Ik zal je iets vertellen: wist je dat vlinders met gerafelde vleugels wel kunnen vliegen?

Maar is het wel goed om mezelf te verliezen?

Ik sprak datzelfde weekend ook met schrijfster Marijke van Dijk, over hooggevoeligheid en vastzitten in je cocon. Zij heeft in haar leven ook moeten worstelen om uit haar cocon te komen. Iemand had eens tegen haar gezegd: “je moet iets doen waarin je jezelf verliest!” Ze begon boeken te schrijven. Boeken schrijven betekent dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Het schrijven paste helemaal bij haar. Het gaf haar energie. Ze heeft haar bestemming gevonden. Ze kan zo genieten van het schrijven van boeken, dat ze zichzelf erin verliest, terwijl ze tegelijkertijd zichzelf juist heeft teruggevonden!

De vlinderdans

Marijke heeft een prachtige trilogie geschreven: ‘de vlinderdans trilogie’, waarvan het laatste deel in het najaar van 2017 uitkomt. Het zijn romans over mensen, over vergeving en opgebouwde muurtjes. Heel realistisch beschreven. Van haar heb ik voor deze blog de metafoor van de vlinder in de cocon ‘geleend’. Daarover gaat het in haar boeken. Ze heeft het levensecht beschreven, puur en eerlijk, soms ook confronterend. Ik heb haar boeken in een keer uitgelezen! Ik kan je zeker aanraden om haar boeken te lezen, en voor jezelf na te gaan in hoeverre jij in die cocon zit. Ben jij er aan toe om eruit te breken, om je verleden te aanvaarden en om te vergeven

Blijf niet in je cocon zitten, maar breek eruit. Lukt het je niet alleen, dan rijk ik jou mijn helpende hand toe. Samen, en met Gods hulp, kan die cocon gebroken worden, zodat jij eindelijk kunt vliegen naar de plek die God voor jou heeft bestemd.

Ben je benieuwd naar de boeken van Marijke van Dijk? Neem een kijkje op haar website of bezoek een evangelische boekhandel in jouw buurt.

Ik vind het leuk als je de moeite neemt om te reageren! Laat onder dit artikel een reactie achter, of stuur me een persoonlijk bericht.

Antsje van der Gaast – personal coach en christentherapeut

Ontvang mijn blogs in je mailbox:

Over mij

Het is mijn missie om jou te laten ontdekken wie je bent zoals God je heeft bedoeld: je bent krachtig, je kunt anderen tot steun zijn, je straalt liefde uit en je ervaart innerlijke rust. Daarom deel ik graag mijn kennis en ervaring, middels deze inspirerende blogs.

Like mijn Facebook pagina!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin