Tips voor orde in je gedachten
Door de gesprekken die ik met mensen voer, krijg ik vaak weer nieuwe ideeën. Ik deel graag mijn ervaringen vanuit de praktijk en geef je een goeie tips voor orde in je gedachten wanneer je onrust ervaart. Ben je nieuwsgierig, lees dan snel verder!
Laatst werd ik door Marloes (gefingeerde naam) gebeld. Ze wil zich aanmelden bij mij voor coaching. Ze geeft aan dat er een heleboel speelt, maar zo aan de telefoon wil ze daar nog niet teveel over in detail treden. Er vallen me gelijk twee dingen op: ze komt chaotisch over, want het gesprek gaat van de hak op de tak en ze toont ook belangstelling voor mij.
Ook wanneer ze voor het eerst binnenkomt voor de intake, valt me op dat ze vriendelijk is en belangstelling toont voor mij en mijn gezin. Daaraan herken ik meteen dat ze sociaal is. Gaande weg de eerste gesprekken blijkt ook inderdaad dat ze veel omziet naar anderen. Marloes’ talent is dienen. Tegelijk is het ook een valkuil. Ze kan goed aanvoelen hoe de ander in zijn/haar vel zit. Wat wel regelmatig gebeurt is dat ze erg geraakt wordt door hoe de ander op haar reageert. Ook kan ze nog tijden piekeren over de problemen van een ander. Het lijkt wel alsof iedere wisselwerking die ze heeft met mensen ervoor zorgt dat er zich meer gedachten in haar hoofd opstapelen. Wat ervoor zorgt dat het chaotisch is in haar hoofd. Net als een computer die volloopt en daardoor niet meer goed functioneert. Marloes ervaart diepe onrust.
In het eerste gesprek besteed ik tijd om rustig te luisteren. Ik geef haar de ruimte om haar verhaal te doen, omdat het haar helpt om de druk van de ketel te krijgen. Daarna is er weer wat meer ruimte op de ‘harde schijf’ om te kunnen reflecteren en dingen los te laten. Dit gedeelte van het coachingsproces is dus erg belangrijk.
Normaal gesproken geef ik klanten hierna de opdracht mee om zich te verdiepen in hun verleden, door aan de slag te gaan met vragen en door tekeningen of schilderijen te maken over hun verleden. Om antwoorden te krijgen op de vraag: ‘wie was ik’. In dit geval gaat het net even anders. Marloes geeft mij door haar verhaal een goed idee. Ze herinnert zich namelijk een idee dat iemand haar heeft gegeven, maar waar ze nog niks mee heeft gedaan: schrijf alle gedachten, verantwoordelijkheden en taken op postits (notitieblaadjes die kunnen plakken) en ga deze vervolgens ordenen. Degene die haar het idee gaf, had er ook een beeld bij, namelijk dat Jezus naast haar zit.
Hier zijn we dus mee aan de slag gegaan: Marloes schrijft alles op postits wat haar bezighoudt. Iedere postit is één onderwerp. Het is één grote wirwar van postits geworden die door elkaar op de grote tafel geplakt zitten. Zoals je op de foto bij dit artikel kunt zien, wordt hierdoor zichtbaar wat er zich allemaal in je hoofd kan afspelen. Marloes heeft het nodig om orde aan te brengen in haar gedachten en om dingen los te kunnen laten. In mijn optiek kun je alleen loslaten wanneer je ergens op kunt vertrouwen. Dat is ontzettend moeilijk, want je kunt nu eenmaal niet in alle situaties en op alle mensen echt vertrouwen. In dit geval is het zo dat Marloes een levende relatie met Jezus heeft. De enige Persoon waarop je écht kunt vertrouwen. En natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk om dingen los te laten en op Jezus te vertrouwen in alle situaties. Dit is iets wat we ons hele leven mogen leren. In gebed, met ‘trial and error’ kom je hierin steeds stapjes verder.
Marloes gaat de komende tijd zelf thuis bezig met de postits. In een proces dat zo snel gaat als zij zelf kan. Ze brengt orde aan in de gedachten door bepaalde postits op elkaar te plakken die op elkaar lijken of bij elkaar horen. Wat ze ook doet is, in gebed gaan en steeds meer postits op een groot papier plakken waarop een kruis is getekend. Dit geeft voor haar symbolisch weer dat ze dit loslaat en aan Jezus over geeft. Zoals Hij ook heeft gezegd: Mijn juk is zacht en mijn last is licht (klik op deze Bijbeltekst voor meer uitleg).
Marloes ervaart steeds meer rust in haar dagelijks leven, ondanks dat de situaties nog niet echt veranderd zijn. De komende tijd zal ze door middel van de coachingsgesprekken, meer en meer gaan ontdekken wie ze is, wat haar ten diepste motiveert en hoe ze beter kan omgaan met stressvolle situaties.
Wellicht is dit ook voor jou een tip om met postits aan de slag te gaan, wanneer je hoofd tolt van gedachten en je niet goed raad weet waar te beginnen. En: postits kunnen plakken! Waar plak jij ze op?
Ervaar je ook onrust en lukt het je niet om daar zelf uit te komen? Neem vrijblijvend contact op voor een telefonische kennismaking of meld je aan voor een aantal coachingsessies. Je kunt me bereiken op telefoonnummer 06-12317167, of mailen op antsje@tankbercoaching.nl
0 Reacties